Stichting Dier & Recht / Agractie (“ernstig dierenleed”)
Eind 2021 verbood de Amsterdamse voorzieningenrechter op vordering van Agractie – een belangenvereniging van melkveehouders - het gebruik van deze poster van de stichting Dier & Recht.
Dier & Recht moest ook uitingen verwijderen van haar website, die de strekking hebben dat Nederlandse merkveehouders ernstig dierenleed veroorzaken door kalveren direct na hun geboorte weg te halen bij hun moeder. In het door Dier& Recht ingestelde hoger beroep weegt het Hof Amsterdam de belangen van partijen over en weer – Dier & Recht moet “als organisatie die zich inzet om de (rechts)positie van dieren in de maatschappij te verbeteren, effectief [kunnen] opkomen voor het door haar behartigde belang, onder meer door zich te mengen in het publieke debat en misstanden in de samenleving aan de orde te stellen”. Het belang van Agractie is erin gelegen dat haar achterban niet lichtvaardig wordt blootgesteld aan verdachtmakingen, aldus het Hof.
En bij dat laatste wringt de schoen. Het Hof gaat er – gelet op inhoud & presentatie - vanuit dat de uitingen van Dier & Recht door zullen worden opgevat als feitelijke vaststellingen en niet als voor discussie vatbare meningen. De aard en ernst van de uitingen maken volgens het Hof dat er daarom ten minste voldoende steun moet bestaan in de feiten. En dat is, zo oordeelt het Hof, niet het geval. De onderzoeken waarop Dier & Recht zich baseert tonen niet aan dat het direct na de geboorte scheiden van koe en kalf leidt tot (ernstig) leed; zij zeggen hooguit iets over het veroorzaken van leed als die scheiding later plaatsvindt. Dat alles maakt dat het Hof oordeelt dat het belang van Dier & Recht moet wijken voor dat van Agractie. Het merkt daarbij nog op dat het op deze wijze campagne voeren niet nodig is, omdat er andere manieren ten dienste staan aan Dier & Recht om haar bezwaren tegen zuivelproductie onder de aandacht te brengen bij de consument.
Het Hof laat de uitspraak van de Voorzieningenrechter dus in stand: de poster en de uitingen op de website mogen niet meer worden gebruikt.